Sekery a kalače

Správná sekera pro štípání špalků by měla mít klínový tvar ostří. Klasické ostří je vhodné zase spíše na sekání menších polínek a přípravu třísek do kamen ši krbu. Protože u štípacích seker se délka topůrka blíží až k jednomu metru, výrobci se snaží na místo klasického dřevěného přicházet z novými materiály. Snahou je zvýšit hlavně životnost, odolnost a hmotnost. Lze tak potkat kvalitní sekery s topůrkem z tvrzeného plastu vyztuženého skelnými vlákny, nebo i různých speciálních slitin.

Štípací sekera Festa

Štípací sekera Festa


Kalač je ve své podstatě také sekera, většinou ale s větší hmotností a mohutněji řešenou hlavou. Používá se na opravdu velká polena, která není normálně možné rozseknout jedním švihem normální sekyrou. Větší hmotnost a klínovité ostří usnadní naštípnutí dřeva, mohutně řešená hlava dovolí pomocí kladiva dokončit zásek. Do klasické sekery se kladivem nikdy netluče. Kalač může sloužit také k zarážení klínů při štípání nepoddajných kusů.

Kalač Fiskars

Kalač Fiskars